Melatonintilskudd er en naturlig terapi for unormale søvnmønstre. Melatonin er et hormon som
først og fremst er involvert i regulering og vedlikehold av kroppens indre klokke.
Det er en nevrotransmitterlignende forbindelse som er et derivat av serotonin og produseres hovedsakelig i pinealkjertelen, nær sentrum av hjernen. Rollen til melatonin er å normalisere biologisk rytme og justere timingen på tvers av ulike kritiske biologiske prosesser.
Melatoninfrigjøringen følger døgnrytmen - som svar på dag- og nattsyklusen. Faktisk blir enzymene som syntetiserer melatonin aktivert og nedtonet av henholdsvis mørke og lys. Denne klokkeinnstillingsegenskapen betyr at melatonin beskrives som en kronobiotisk
forbindelse.
Melatonin er et hormon som produseres naturlig i kroppen til mennesker og dyr, og er ansvarlig for å regulere døgnrytmen og søvnsyklusen vår. Produksjonen starter kun få uker etter fødselen og er på sitt høyeste fra 3-5 års alder og frem til voksen alder.
Når det blir mørkt om kvelden, øker produksjonen av melatonin, som gjør oss søvnige og forbereder kroppen på å sove. Om morgenen, når det blir lyst, reduseres melatoninproduksjonen, og vi blir mer våkne og opplagte.
Melatonin er også tilgjengelig som et kosttilskudd, og brukes ofte av personer med søvnproblemer eller jetlag.
Hormonet produseres hovedsakelig i pinealkjertelen i hjernen, og utskillelsen av melatonin påvirkes av lys og mørke.
Melatonin kan hjelpe mot jetlag ved å regulere døgnrytmen vår. Jetlag oppstår når vi reiser over flere tidssoner og vår biologiske klokke ikke klarer å tilpasse seg den nye tidssonen.
Melatonin er et hormon som produseres naturlig i kroppen vår når det er mørkt, og det hjelper med å regulere søvnsyklusen vår.
Når vi reiser over tidssoner kan det være vanskelig for kroppen å produsere melatonin på riktig tidspunkt, og derfor kan melatonintilskudd hjelpe med å justere døgnrytmen og bekjempe jetlag spesielt ved reiser østover, men også andre retninger.
Det anbefales å ta melatonin før du legger deg når du har ankommet din destinasjon.
Personer som lider av søvnproblemer, eller som har endret døgnrytme på grunn av for eksempel jetlag, kan dra nytte av å bruke melatonin som et kosttilskudd. Det kan også være nyttig for personer som jobber nattskift eller som lider av søvnløshet.
Det er imidlertid viktig å konsultere med en lege før du tar melatonin, spesielt hvis du tar andre medisiner eller har en underliggende medisinsk tilstand.
Tiden det tar for melatonin å fungere kan variere avhengig av flere faktorer. Noen av disse er årsak, doseringen, og den enkeltes respons på tilskuddet. Generelt absorberes melatonin raskt av kroppen og kan begynne å påvirke innen 30 minutter til en time etter å ha tatt den.
Melatonin kommer som tabletter, kapsler, sublingvaltabletter eller som væske. Melatonin kommer også som reseptbelagt legemiddel eller som kosttilskudd. Avhengig av bruksområdet kan melatonin bli dosert et sted mellom 0.5 og 10 mg per dag.
For å fastslå hvilket tidspunkt det lønner seg å ta melatonin må man først fastslå hvilken døgnrytmeforstyrrelse som skal behandles. For eksempel, hvis du tar melatonin for å hjelpe med søvnproblemer, anbefales det generelt å ta det ca. 30 minutter før sengetid, da dette kan
bidra til å fremme døsighet og gjøre det enklere å sovne.
Om du tar melatonin for å lindre symptomer på jetlag, kan timingen variere litt. I dette tilfellet anbefales det å ta melatonin ved lokal sengetid på destinasjonen du reiser til. Dette kan bidra til å tilbakestille døgnrytmen og redusere symptomer på jetlag.
I begge tilfeller er det veldig viktig å følge doseringsinstruksjonene du har fått fra legen eller på produktetiketten bak på pakken, og konsulter deg om
Melatonin er ikke vanedannende og regnes som et trygt middel å bruke for de fleste. Men,
det er ikke alle som kan ta eller burde ta tilskudd av melatonin. Under har vi listet opp noen grupper som bør ta forhåndsregler ved bruk av melatonin.
Melatonin er et aktivt hormon og vil derfor sannsynligvis ha noen legemiddelinteraksjoner. Selv om det er lite forskning på melatonin og dets påvirkning på legemidler bør enkeltpersoner som tar følgende konsultere seg med lege før supplert bruk av melatonin.
EFSA (Det europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet) har anerkjent følgende helsepåstander knyttet til melatonin:
§ Melatonin bidrar til å redusere tiden det tar å sovne.
§ Melatonin bidrar til å lindre subjektive følelser av jetlag.
§ Langvarig bruk av melatonin (over 1 mg) kan forårsake døsighet, og derfor anbefales det ikke å kjøre bil eller betjene maskiner etter inntak av melatonin.
Det er viktig å merke seg at disse helsepåstandene kun gjelder for kosttilskudd som inneholder 1 mg eller mer av melatonin, og at det er nødvendig å følge doseringsanbefalingene som er angitt på produktet.
Kombiner gjerne melatonin med vitamin C for økte og forbedrede antioksidante fordeler.
Melatonin har lav toksisitet og er generelt godt tolerert hos deg fleste. Likevel kan man oppleve bivirkninger, inkludert:
Det er imidlertid viktig å huske på at melatonin ikke nødvendigvis er en magisk kur for søvnproblemer.
Det er viktig å benytte melatonin sammen med en god søvnrutine som å legge deg samme tidspunkt, unngå stimuleringer som PC, mobil og TV i tillegg til å skape et rolig og avslappende sovemiljø.
Melatonin kan bli skrevet ut av lege, kjøp reseptfritt på apoteket eller i helsekostbutikker. Det er også mange kosttilskuddselskaper som også tilbyr melatonin i sine egne respektive nettbutikker.
Her finner du en oversikt over noen av melatoninproduktene som blir tilbudt av VitaminExpress:
N-acetyl-5-methoxytryptamine, 5-methoxy-N-acetyltrptamine, pineal hormon, MEL, melatonin.