Ønsker du å kjøpe jern, har du kommet til rett sted. Her finner du jernprodukter av høyeste kvalitet og biotilgjengelighet, garantert fri for uønskede tilsetningsstoffer og allergener. Før du kjøper jerntabletter eller -kapsler kan du finne ut hva du bør vurdere her.
Sporelementet jern er viktig for dannelsen av hemoglobin i de røde blodcellene, som fordeler det innåndede oksygenet fra lungene gjennom blodbanen og transporterer det til cellene i hele kroppen.
Jern er derfor essensielt for energien til kroppen og sinnet. Jernmangel viser seg ofte i form av tretthet, blekhet, hårtap eller sprø negler. Spesielt kvinner, vegetarianere og veganere har ofte for lite jern i blodet.
Organismen kan ikke produsere jern av seg selv, så en regelmessig tilførsel av dette sporstoffet er nødvendig. Kroppen mister ca 1 mg jern per dag, f.eks. gjennom tarm, nyrer og hud. Det daglige jernbehovet kan variere betydelig avhengig av livsstil og fase.
Normalt inneholder en sunn organisme totalt 2 til 4 g jern. Jernlageret finnes blant annet i lever og milt.
Jern er nødvendig i benmargen for å danne blod. Jernet som tas opp av kroppen finnes i de røde blodcellene og binder seg til oksygenet for transport til de enkelte kroppscellene.
På denne måten når oksygenet musklene, hvor det lagres og bidrar til cellenes energiproduksjon og til produksjon av budbringere i hjernen.
Konsentrasjonen av jern i maten varierer. Hovedleverandørene av toverdig jern, som lett kan tas opp av kroppen, er animalsk mat som rødt kjøtt, spesielt innmat som lever og nyre.
Jernkonsentrasjonen varierer betydelig i plantebasert mat, f.eks. belgfrukter, fullkorn, nøtter og persille. Plantemat inneholder en stor mengde treverdig jern, som er vanskeligere for mennesker å ta opp i kroppen.
Jernmangel er et utbredt fenomen som påvirker millioner av mennesker over hele verden. Årsakene er forskjellige og kan variere fra region til region.
Normalt skal et balansert kosthold dekke en persons daglige jernbehov. Men visse krav eller levekår kan føre til økt behov for jern, slik at et jerninntak gjennom kosttilskudd er et fornuftig tilskudd.
Som regel er anbefalt dose for jerninntak ca. 10 mg per dag (ca. 15 mg ved økt behov). Ved jernmangel kan det ta flere måneder før kroppens lagre er fylt opp.
En akselerasjon av behandlingen kan oppnås ved å ta godt tolerert jern. God toleranse for det valgte produktet er like viktig.
Ved anbefalt dosering er jern et trygt kosttilskudd uten bivirkninger. Mer detaljert informasjon om applikasjonen og mulige interaksjoner finnes i informasjonen som følger med de enkelte produktene.
Personer som tar medisiner eller har en nyresykdom – f.eks. gravide eller ammende kvinner - bør kun ta jern som kosttilskudd etter konsultasjon med lege.
At spinat er høy i jern har vært et vedvarende rykte i flere tiår. I dag vet vi at oksalsyren i denne grønnsaken også har en hemmende effekt på kroppens opptak av jern.
Ifølge University of Hohenheim viser nye studier at inntak av svart te eller kaffe til måltider har liten effekt på utvinningen av jern fra mat og kan ikke forårsake anemi.
Frukt og grønnsaker med mye C-vitamin, f.eks. ferskpresset appelsinjuice kan virke absorpsjonsfremmende på kroppen. Totalt sett brukes bare rundt 10 prosent av jernet som tilføres gjennom maten av kroppen.