Gratis frakt over 300 kr
100 dagers åpent kjøp
Rask levering
Gratis frakt over 300 kr
100 dagers åpent kjøp
Rask levering

SOMMERSALG! Få opp til -25% rabatt! Se alle tilbudene her

5 enkle tips for å takle Irritabel tarmsyndrom (IBS)

9. jan. 2024
5 enkle tips for å takle Irritabel tarmsyndrom (IBS)

Å leve med irritabel tarmsyndrom (IBS) er en vedvarende utfordring som kan føre til frustrasjon, utmattelse, og emosjonell belastning, noen ganger hindrer det daglige oppgaver. Effektiv håndtering av symptomer krever forberedelse. Ved riktig planlegging og bevissthet kan du redusere ubehag og begrense symptomer som påvirker din daglige aktivitet. 


Du er ikke alene

IBS, den mest utbredte mage- og tarmlidelsen, påvirker 25-45 millioner mennesker bare i USA og 10 % av befolkningen i nord-Europa. Årsaken til IBS er ikke helt forstått, men antas å være en kombinasjon av genetikk, infeksjoner, og psykologiske faktorer som traumer eller kronisk stress. Blant de diagnostiserte har 40 % milde symptomer, 35 % moderate, og 25 % alvorlige.

IBS-symptomer inkluderer:

 • Magesmerter
 • Hyppige toalettbesøk
 • Vekslende avføringsmønster
 • Diaré, forstoppelse eller begge deler
 • Ufullstendig tømming
 • Oppblåsthet
 • Gass
 • Fordøyelsesproblemer
 • Kvalme

5 enkle tips for å håndtere IBS på best mulig måte:  

1. Bli diagonisert

Hvis du opplever symptomer på IBS, er det første steget å få en diagnose fra legen. Dette er viktig ettersom IBS-symptomer ligner på andre tilstander som blant annet Cøliaki eller Chrons sykdom. En undersøkelse utført av International Foundation for Gastrointestinal Disorders viste at gjennomsnittlig tid før en endelig diagnose var på plass var 6,6 år. Forsinket eller feil diagnose påvirker ikke bare dagliglivet, det hindrer deg i å ta riktige forhåndsregler for å bli bedre.   

2. Bli kjent med diagnosen  

IBS kategoriserer seg gjennom din mest vanlige avføringstype, og deles inn i tre hovedkategorier: IBS-C (forstoppelse), IBS-D (diaré) og IBS-M (en blanding av begge deler). Det å forstå og identifisere din spesifikke IBS-type er nyttig, da hver variant har forskjellige utløsere og skreddersydde strategier for håndtering. 

3. Samarbeid med kostholdseksperter   

Som med alle kroniske tilstander er det viktig å samarbeide med helsepersonell som er ekspert på håndtering av IBS-relaterte lidelser. Dette vil være en du kan stole på, som veileder deg, tilbyr ressurser og støtter deg gjennom hele reisen.  

4. Unngå stress

Forskning viser en tydelig sammenheng mellom stressnivåer og IBS-symptomer - enkelt sagt, når du føler deg stresset, merker også magen det. Faktisk viser noen studier at personer med IBS opplever en overdrevet stressrespons, med høyere nivåer av kortisol (stresshormonet).

En stressfri tilværelse er ikke alltid mulig, men å lære å håndtere stress og øke evnen til å tilpasse seg stressende situasjoner er nyttig. Hvis du er usikker på hvor du skal begynne, gir denne artikkelen utmerkede råd om stressmestring.   

Neste skritt er å finne ut hvilke mestringsstrategier som er nyttige for deg. Forsiktig trening, pusteøvelser og mindfulness-aktiviteter kan alle være effektive for å håndtere stress. Ta deg tid til å finne ut hvilke aktiviteter som hjelper deg med å slappe av og holde deg rolig under press.   

Andre tips for å håndtere stress er:
 1. Bruk av samtaleterapeut
 2. Gode søvnvaner
 3. Gode matvaner
 4. Prioritere daglig egentid   

5. Bruk av kosttilskudd

I jakten på effektiv lindring av IBS-symptomer åpner kosttilskudd opp for lovende muligheter. Disse tilskuddene tar sikte på å håndtere spesifikke symptomer og ernæringsmessige ubalanser knyttet til irritabel tarm-syndrom og har vist seg å være til stor nytte for mange.

 Se våre IBS-kosttilskudd og lær mer om IBS her. 


Relaterte artikler
Couple kayaking.jpeg
Slik får du mer energi

I en hektisk hverdag hvor energi ofte er en mangelvare, er det viktig å forstå hvordan vi kan øke energinivået for å møte daglige utfordringer. I Norge oppgir over 60 % av befolkningen at de opplever perioder med lav energi i løpet av uken. Den gode nyheten er at det finnes en rekke effektive og enkle ting du kan gjøre som kan bidra til å øke energinivået og forbedre livskvaliteten. Fra kosthold og mosjon til søvn og avslapning, vil denne artikkelen utforske en rekke praktiske metoder for å hente ut mer energi og leve livet med maks kraft.

Les mer
Håndter-stress-i-hverdagen.jpeg
Mestring av stress: 3 enkle tips

I en hektisk hverdag opplever vi alle tidvis stress. Arbeid, studier, tidsfrister, familie, sport og sosialt liv kan føre til en følelse av tretthet og utmattelse. For å oppnå et sunt og stressfritt liv er det avgjørende å sette av tid til å faktisk hvile og slappe av. Dette gir kroppen en mulighet til å komme seg etter lengere perioder med stress. Les videre og lær tre enkle tips for å mestre stresset best mulig.  

Les mer
AdobeStock_173160913 (1).jpeg
Omega-3: Havets helt for ditt hjerte, hjerne og immunforsvar

Omega-3 fettsyrer blir ofte beskrevet som små mirakler. De finnes naturlig i en rekke matvarer og kosttilskudd, og deres fantastiske helsefordeler kan opprettholde din livskvalitet på flere måter. I denne bloggposten vil vi utforske hvorfor Omega-3 er viktig for kroppen din og hvordan det kan være nøkkelen til en sunnere og mer tilfredsstillende livsstil. Så, la oss dykke dypere inn i havet av Omega-3 og oppdage de mange fordelene dette næringsstoffet har å by på

 

Les mer

Dine fordeler
 • GRATIS FRAKT
  for ordre over 300 kroner
 • 100 DAGERS ÅPENT KJØP
  hvis du ikke er fornøyd
 • SPAR OPPTIL 20 %
  med våre volumrabatter og 5% handlevognbonus
 • ENKEL BETALING
  Klarna, kredittkort, Vipps


Dine fordeler
 • GRATIS FRAKT
  for ordre over 300 kroner
 • 100 DAGERS ÅPENT KJØP
  hvis du ikke er fornøyd
 • SPAR OPPTIL 20 %
  med våre volumrabatter og 5% handlevognbonus
 • ENKEL BETALING
  Klarna, kredittkort, Vipps