600 000 nordmenn er rammet av jodmangel. Men løsningen finnes langs vår egen kyst.
Jodmangelen har økt i befolkningen, i takt med at vi får i oss mindre av de vanligste jodkildene. Disse er meieriprodukter som melk og brunost, og mager hvit fisk som hyse, torsk og sei.
Den hvite fisken blir ofte erstattet med rød oppdrettsfisk som laks og ørret, men disse inneholder lite jod. Vi drikker mindre melk enn tidligere og oftere erstattes melken med drikke som er laget at havre, ris og soya – som også inneholder lite jod.
Forbrenning, energi og humør
I skjoldbruskkjertelen produseres de viktige hormonene tyroksin og trijodtyronin. Når den ikke får nok jod, jobber kjertelen hardere. Det gjør at skjoldbruskkjertelen kan vokse ut av proporsjoner og kan bli svært synlig i halsregionen.
Sammen bidrar disse hormonene til normal energiomsetning/forbrenning. For personer med vektproblemer kan tilstrekkelig inntak av jod derfor være en viktig faktor i kostholdet.
Humøret kan også påvirkes. Slapphet/tretthet kan nemlig være konsekvens av jodmangel. Dessverre er det vanskelig å oppdage at nettopp for lite jod kan være årsaken.
Jod er spesielt viktig for disse gruppene
Ifølge Helsedirektoratet er jod spesielt viktig for ungdom i vekst, og gravide og ammende. Jenter i tenårene trenger dessuten å bygge opp jodlagrene med tanke på senere graviditet.
For lite jod nå kan nemlig gjøre det vanskeligere å få barn senere. Det kan med andre ord være for sent å starte med jodtilskudd når man ønsker å bli gravid.
I rapporten «Risiko for jodmangel i Norge» skriver Helsedirektoratet også at «personer med lavt inntak av melk bør anbefales kosttilskudd med jod, og dette gjelder særlig kvinner i fruktbar alder, gravide, ammende og barn».
Èn ting er de personlige konsekvensene, men barnet i magen påvirkes også. Ifølge Folkehelseinstituttet kan jodmangel hos gravide påvirke den nevrologsike utviklingen hos foster og små barn.
Hvor mye jod trenger jeg?
For å dekke anbefalt dagsbehov hos voksne tilsvarer dette seks skiver grovt brød med brunost, seks kokte egg, ni beger yoghurt eller 120 gram torsk – altså en liten porsjon. Menn får i seg i nesten like mye som anbefalt. Kvinner får snitt i seg 110 mikrogram, noe som er alt for lite.
For kvinner i alderen 18 til 29 år er tilstanden enda verre – der er tallet 104 mikrogram. Dette henger gjerne sammen med at yngre foretrekker mer eksotisk mat der hvit fisk ikke er en naturlig del av kostholdet.
Det er anbefalte maksimalverdier for daglig inntak av jod. For voksne/gravide/ammende er den øvre grense 600 mikrogram per dag. For øvrige grupper er grensene slik: 500 mikrogram (15-17 år), 450 (11-14 år), 300 (7-10 år), 250 (4-6 år) og 200 (1-3 år).
Når bør jeg vurdere jodtilskudd?
I “Risiko for jodmangel i Norge”, som er utgitt av Helsedirektoratet, står det i forordet at “De viktigste kildene til jod i det norske kostholdet er melk og meieriprodukter, fisk og sjømat”.
Helsedirektoratets anbefaling er derfor at hvis du ikke får i deg nok av disse matvarene, så bør du ta kosttilskudd med jod.
Hvorfor velge jod fra tang?
Tang som utsettes for skiftende temperaturer, mye lys om sommeren og lange mørke vintre er spesielt næringsrike – og full av sunn og naturlig jod. Tall fra norske studier viser at brunalger (som f.eks grisetang og blæretang) har de høyeste jodkonsentrasjonene.
En studie publisert i British Journal of Nutrition viser at jod fra tang bidrar til et jevnere jodopptak i kroppen over lengre tid sammenlignet med kunstig fremstilt jod, som er den vanligste jod-kilden i salt og mange kosttilskudd.
Kunstig fremstilt jod (som for eksempel Kalium Jodid (KI)) gir kroppen en høy konsentrasjon av jod umiddelbart, men kun i en kort begrenset periode. Kroppen klarer ikke utnytte dette og følgelig går mesteparten ut igjen med avføringen. Tang fordøyes sakte og gir derfor et langsomt og kontrollert opptak av jod, og er dermed mer fordelaktig for kroppens jod-krevende prosesser.
Lectinect Naturlig Jod
Lectinect Naturlig Jod inneholder jod fra grisetang og blæretang, høstet fra det kalde havet ved Helgelandskysten. 1 tablett inneholder 225 mikrogram jod, som er myndighetenes maksimale grense for jod i kosttilskudd.